Drożdże suche, górnej fermentacji. Nadają piwu lekki i orzeźwiający smak. Polecane do piw w stylu amerykańskim.
Drożdże angielskie, wybierane ze względu na dużą szybkość fermentacji i zdolności do wytwarzania bardzo zwartego osadu na koniec fermentacji, co ułatwia klarowanie piwa. Temperatura fermentacji: 12-25°C
Słód Whisky 35ppm wędzony najlepszym szkockim torfem. Idealny do produkcji whisky lub jako dodatek do piw specjalnych. Wysoka zawartość fenoli: 30-45 ppm. Barwa:2,5-4,5 EBC.
Słód karmelowy używany w celu poprawy pienistości oraz utrzymywania się piany. Zastosowanie słodu Carapils w zasypie podnosi również odczucie pełni w gotowym piwie. Barwa: 3-5 EBC
Drożdże Nottingham to angielski szczep drożdży cechujący się wysoką wydajnością oraz szerokim zastosowaniem. Drożdże dzięki swojemu neutralnemu profilowi mogą być użyte do fermentacji piw w wielu różnych stylach. Odporność na trudne warunki stwarza możliwość fermentacji w wyjątkowo niskich temperaturach, dzięki czemu możliwe jest uzyskanie profilu...
Drożdże górnej fermentacji stworzone specjalnie dla piw pszenicznych w stylu bawarskim: Hefeweizen, Dunkelweizen, Weizenbock (Koźlak pszeniczny). Drożdże wprowadzają do piwa nuty estrowe i estrowo-fenolowe typowe dla piw pszenicznych (aromat bananów i goździków).
Słód czekoladowy ciemny uzyskiwany jest w procesie prażenia słodu pilzneńskiego lub monachijskiego w temperaturze dochodzącej do 200°C i dość krótkim czasie (do 4 godzin). Barwa 350 - 450 °EBC
To jeden z najbardziej podstawowych szczepów drożdży do lagerów - używany przez tysiące browarów na całym świecie do dolnej fermentacji, pochodzący z instytutu Weihenstephan w Niemczech - teraz dostępny w wersji suchej, w saszetkach 11, 5 g
Szczep szeroko stosowany przez komercyjne browary w Europie. Skutecznie odfermentowuje gęstą brzeczkę (nawet pow. 20°Blg). Szczególnie polecane do piw w stylu Dortmunder.
Gozdawa drożdże piwne PURE ALE YEAST 10 g Uniwersalny szczep górnej fermentacji, odporny na wysokie stężenie alkoholu. Temperatura fermentacji 16-32°C, do 20°C czysty profil, wraz ze wzrostem temperatury coraz bardziej estrowy Flokulacja wysoka. Tolerancja na alkohol 12%. Drożdże na 30 minut przed zadaniem należy uwodnić,w temperaturze 27°C +/- 3°C
Uniwersalne drożdże górnej fermentacji do produkcji różnych gatunków piw (np. piwa pszeniczne typu belgijskiego, piwa Trappistów). Safbrew™ S-33 dobrze znoszą wysokie stężenia alkoholu - nawet do 11% obj.
Gozdawa Fruit Blanche G1 drożdże piwne 10 g Podobne szczepy: WB-06 Szczep drożdży górnej fermentacji dedykowany dla piw jasnych pszenicznych o bogatym profilu owocowo-estrowym. W dolnej granicy temperatury fermentacji można użyć tego szczepu do piw typu "Kölsch" Temperatura fermentacji 20-32°C, optymalna 20-24°C Tolerancja na alkohol 6,9%.