Producenci
Drożdże suche, górnej fermentacji. Nadają piwu lekki i orzeźwiający smak. Polecane do piw w stylu amerykańskim.
Drożdże angielskie, wybierane ze względu na dużą szybkość fermentacji i zdolności do wytwarzania bardzo zwartego osadu na koniec fermentacji, co ułatwia klarowanie piwa. Temperatura fermentacji: 12-25°C
Drożdże górnej fermentacji stworzone specjalnie dla piw pszenicznych w stylu bawarskim: Hefeweizen, Dunkelweizen, Weizenbock (Koźlak pszeniczny). Drożdże wprowadzają do piwa nuty estrowe i estrowo-fenolowe typowe dla piw pszenicznych (aromat bananów i goździków).
To jeden z najbardziej podstawowych szczepów drożdży do lagerów - używany przez tysiące browarów na całym świecie do dolnej fermentacji, pochodzący z instytutu Weihenstephan w Niemczech - teraz dostępny w wersji suchej, w saszetkach 11, 5 g
Szczep szeroko stosowany przez komercyjne browary w Europie. Skutecznie odfermentowuje gęstą brzeczkę (nawet pow. 20°Blg). Szczególnie polecane do piw w stylu Dortmunder.
Uniwersalne drożdże górnej fermentacji do produkcji różnych gatunków piw (np. piwa pszeniczne typu belgijskiego, piwa Trappistów). Safbrew™ S-33 dobrze znoszą wysokie stężenia alkoholu - nawet do 11% obj.
Specjalne drożdże górnej fermentacji, wyróżniające się zdolnością do wytwarzania ostrych, korzennych, wręcz pieprzowych aromatów w gotowym piwie. Dobra tolerancja na wysokie stężenia alkoholu w piwie - nawet do 11,5 % obj - czyni z drożdży Safbrew™ T-58 znakomity produkt do fermentacji mocnych piw, zawierających wiele różnorodnych składników (słody,...