Zobacz większe

Brewkit 23L Silesian Lager + Drożdże

Brewkit Silesian Lager ( nachmielony ekstrakt słodowy) na 23L piwa  + Drożdże

Więcej szczegółów

Informacja o dostępności tel. 81 743 89 15.

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 13 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 13 punktów lojalnościowych które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 0,35 zł.


39,90 zł brutto

Więcej informacji

Nachmielony ekstrakt słodowy do przygotowania 23L piwa w stylu SILESIAN LAGER. Seria brewkitów produkowana na rynek Niemiec, Austrii i Szwajcarii. Chmielenie opracowane w niemieckiej firmie.

SPOSÓB UŻYCIA:

  • Umyj i zdezynfekuj sprzęt przed użyciem.
  • Wsyp drożdże z saszetki do 100ml przegotowanej i ostudzonej (30-33°C) wody. Pozostaw pod przykryciem około 30 min.
  • Zamkniętą puszkę umieść w gorącej wodzie.
  • Rozpuść 1kg glukozy w 2 litrach gorącej wody, wlej zawartość puszki. Zagotuj dokładnie mieszając.
  • Wlej do fermentora i uzupełnij zimną wodą do 23 litrów. Temperatura brzeczki musi wynosić 16-22°C.
  • Wlej do fermentatora uwodnione drożdże, dokładnie mieszaj ok. 2 min. celem dobrego natlenienia brzeczki.
  • Zamknij fermentator pokrywą z rurką fermentacyjną.

FERMENTACJA:

Zestaw posiada hybrydowe drożdże górnej fermentacji które w temperaturze poniżej 18°C dają czyste profile smakowe.
Fermentują nawet w 13 stopniach. Należy wziąć pod uwagę, że czym niższa temperatura , tym dłuższy czas fermentacji. Jeśli z rurki fermentacyjnej nie wydziela się CO2, a BLG brzeczki utrzymuje się przez kilka dni na tym samym poziomie to fermentacje uznaje się za zakończoną (w celu dokładnego sprawdzenia zakończenia fermentacji polecamy użyć do pomiaru zawartości BLG cukromierza). Dobrze jest nie otwierać fermentora bez wyraźnej potrzeby, aby uniknąć natlenienia piwa i nie dopuścić do jego zakażenia.  Po zakończeniu fermentacji piwo rozlej do sterylnych butelek, dodając ok. 4g cukru na 0,5l butelkę. Po zakapslowaniu dokładnie wymieszaj cukier do rozpuszczenia. Cukier możesz zastąpić glukozą która szybciej się rozpuści. Pozostaw na 3-5 dni w temperaturze pokojowej i odstaw na minimum 21 dni w ciemne i chłodne miejsce. Trwałość tak zrobionego piwa to 2-3 lata w zakapslowanej szklanej butelce.

PARAMETRY TECHNICZNE:

  • Waga: 1,7kg
  • Zawartość: ekstrakt słodowy jęczmienny chmielony
  • Drożdże: Górnej fermentacji

Produkty powiązane