Zobacz większe

Turbo PURE 48 Drożdze Gorzelnicze Alcotec 21%

Drożdże gorzelniane Alcotec 48 Turbo Pure to mieszanka silnych i szybkich szczepów drożdży. Drożdże typu Pure dają szczególnie czysty i łagodny w smaku alkohol. Waga szaszetki to aż 135g.

Więcej szczegółów

Informacja o dostępności tel. 81 743 89 15.

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 3 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 3 punktów lojalnościowych które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 0,08 zł.


11,99 zł brutto

Więcej informacji

Drożdże gorzelniane Alcotec 48 Turbo Pure to mieszanka silnych i szybkich szczepów drożdży.

Drożdże typu Pure dają szczególnie czysty i łagodny w smaku alkohol. Waga szaszetki to aż 135g.

SPOSÓB UŻYCIA:

  1. Rozpuść 6-8 kg cukru w 20-25 L ciepłej wody.
  2. Poczekaj aż roztwór ostygnie do temperatury 25-30°C i dodaj drożdże.
  3. Intensywnie mieszaj przez około minutę.
  4. Paczka zawiera już witaminy, minerały i pożywki, więc niewskazane jest używanie dodatkowych pożywek.
  5. Jeśli prowadzisz fermentację w balonie, nie zamykaj naczynia korkiem, a w przypadku pojemnika fermentacyjnego nie dociskaj pokrywy. Fermentacja przebiega burzliwie a nadmiar CO2 musi mieć ujście.
  6. Z tego samego powodu naczynie powinno zapewniać odpowiednią ilość wolnego miejsca.
  7. Staraj się utrzymać temperaturę cieczy w granicach 20-30°C. Optymalne warunki to 25°C. W zbyt wysokiej temperaturze (powyżej 35°C) drożdże przestaną pracować.
  8. Im niższa temperatura, tym fermentacja trwa dłużej.

SKŁADNIKI: drożdze, składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy.

Paczki Alcotec 48 Turbo Pure można łączyć w celu fermentacji większego nastawu. Dodaj podwójną ilość wody i cukru na każde kolejne opakowanie drożdży:

1 paczka drożdży na nastaw 20-25 L z 6 kg cukru

2 paczki drożdży na nastaw 60 L z 18 kg cukru

3 paczki drożdży na nastaw 80 L z 30 kg cukru

Fermentacja większych nastawów trwa około 7 dni a otrzymana moc wynosi 14%.

PRZEFERMENTUJĄ:

6KG CUKRU W 2 DNI ZACIER O MOCY 14%
7KG CUKRU W 3 DNI ZACIER DO 17%
8KG CUKRU W 5 DNI ZACIER DO 19%
9KG CUKRU W 7-10 DNI ZACIER DO 21%

UWAGA!

Aby otrzymać 21% alkoholu KONIECZNE JEST chłodzenie płynu aby utrzymywał temperaturę 18-20°C

Ze względu na bardzo burzliwy przebieg fermentacji, ważne jest, aby zapewnić wystarczającą ilość miejsca w fermentatorze - najlepiej, aby na max. 25 litrów nastawu przeznaczyć pojemnik fermentacyjny 30 litrów.

Czas fermentacji może ulec zmianie w zależności od panujących warunków.