Zobacz większe

Spiritferm Bayanus G995 10G - Drożdże winiarskie

Włoskie drożdże przystosowane do trudnych fermentacji. Podstawową ich zaletą jest niska temperatura pracy - nawet od 9°C. Alkoholizują do 16-18%.

Więcej szczegółów

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy. Twój koszyk wyniesie 1 punkt lojalnościowy które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 0,03 zł.


3,50 zł brutto

Więcej informacji

Włoskie drożdże przystosowane do trudnych fermentacji. Podstawową ich zaletą jest niska temperatura pracy - nawet od 9°C. Alkoholizują do 16-18%. Ze względu na swoją uniwersalność i inne zalety (szybkie i pewne wytwarzanie win białych i czerwonych), bayanusy to szczep najczęściej używany w do fermentacji głównej oraz wtórnej. Z powodzeniem mogą być także używane do fermentacji zacierów oraz miodów pitnych.

Instrukcja:

  • Drożdże rozpuścić w osłodzonej wodzie 30-35°C.
  • Czas rehydracji wynosi do 15-30 minut.
  • Roztwór dodać do nastawu owocowego intensywnie mieszając.
  • Temperatury roztworu oraz nastawu powinny być takie same.

Dawkowanie:

  • Wina białe: 10-20 g na 100 litrów
  • Wina czerwone: 20-30 g na 100 litrów
  • Wznowienie fermentacji / restart: 50-60 g na 100 litrów