Pożywka Vitamon Combi dla drożdży winiarskich i piwowarskich Do prawidłowego rozwoju drożdże poza źródłem cukru potrzebują także witamin, związków azotowych i fosforowych. Dodanie pożywki polepsza proces fermentacji i poprawia jakość końcowego produktu. Dawkowanie 10g/ 20-30L
Łuska ułatwia filtrację, ale należy ją wcześniej namoczyć tak by nie wypływała na powierzchnię zacieru. Szczególnie zalecana przy zasypie ze słodem żytnim lub pszenicznym. Stosuje się około 100-200g na 25L zacieru.
Płatki dębowe nadają smak leżakowania w dębowej beczce. Dawkowanie około 2-5g/litr. Leżakowanie około 3 miesięcy.
Kostki dębowe nadają smak leżakowania w dębowej beczce. Dawkowanie około 2g/litr. Leżakowanie około 3 miesięcy.
Ekstrakt słodowy Superjasny 220 g Gozdawa
Super szybki i super silny, dwuskładnikowy, profesjonalny środek klarujący. Idealny do klarowania nastawu, wina, piwa.