Producenci
Dodatek słodu karmelowego 600 nadaje piwu zdecydowany karmelowy charakter i oraz utrwala ciemnobursztynowy kolor.
Słód Caramel Pale Viking Malt – (Barwa 6-10 EBC). Jest produkowany w procesie prażenia słodu zielonego. Nadaje piwu lekko karmelowy aromat i delikatny bursztynowy kolor. Stosowany do 20% zasypu.
Słód Cookie (bursztynowy) Viking Malt. Nadaje piwu charakterystyczny chlebowy, herbatnikowy smak oraz bursztynową barwę.
Słód barwiący Viking Malt. Barwa 1300-1600 EBC
Podnosi pełnię piwa. Daje słodki aromat karmelu, toffi, biszkoptów.
Wysoka aktywność enzymatyczna tego słodu zwiększa skuteczność procesu zacierania. Szczególnie polecany w przypadku użycia dodatków niesłodowanych zbóż.
Słod o dużej ilości melanoidów, czyli związków powstających podczas reakcji Maillarda. Do pewnego stopnia imituje zacieranie dekokcyjne. Nadaje piwu czerwony odcień oraz słodowy smak. Barwa 60-80 EBC. Może stanowić do 20% zasypu. Stosuje się go w piwach w stylu: amber lager, dark lager, ale, scottish ale, red ale, amber ale, koźlak.
Słód używany do produkcji piw typu “grodziskie” oraz innych piw specjalnych
Słód Wędzony Viking Malt - Czereśnia